Brüsszel csak látszólag engedte el Ukrajna kezét, már készül az új terv

Egyelőre vége az ukrán agráróriások profitját gyarapító szolidaritásnak, de Brüsszel megígérte Kijevnek, nem járnak rosszabbul.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) átsorolta az E171 (titán-dioxid) színezéket, miután egy szakértői testület arra a következtetésre jutott, hogy az már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként. A bejelentést több éves kutatás előzte meg, amely arra utal, hogy az adalékanyag nem biztonságos.
Az EFSA 2016-ban újraértékelte az E171 biztonságosságát, akkor ellentmondásos következtetésre jutott. Miszerint nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az élelmiszer-adalékanyag rákkeltő vagy genotoxikus volna. Ugyanebben az időszakban egy kicsi, de egyre növekvő kutatás kezdte jelezni a titán-dioxid lehetséges egészségügyi veszélyeit, ha azok nanorészecskék formájában kerülnek be az emberi testbe (100 nm-nél kisebb átmérőjű részecskék).
2015-ben a Dunkin 'Donuts bejelentette, hogy a nyilvános érdekképviseleti csoportok nyomására a titán-dioxidot eltávolítja az Egyesült Államok összes élelmiszertermékéből. Néhány évvel később, 2020 elején, Franciaország a világon az elsők között tiltotta be ezt az élelmiszer-adalékanyagot.
Az EFSA 2016. évi értékelése megemlítette az E171 egészségügyi hatásainak további kutatásának szükségességét, ennek következtében számos tanulmány jelent meg. Az új kutatás különös figyelmet fordított a nanorészecskék újszerű egészségügyi hatásaira.
Maged Younes, az EFSA élelmiszer-adalékanyagot átértékelő bizottságának elnöke szerint továbbra is vannak bizonytalanságok a kutatásban, de a genotoxicitással kapcsolatos aggodalmak nem zárhatók ki 100 százalékban, ami a végső átsorolásához vezetett.
– mondta Younes.
Hozzátette: „Ennek a következtetésnek a kritikus eleme az, hogy a titán-dioxid részecskék fogyasztása után nem zárhatjuk ki a genotoxicitással kapcsolatos aggályokat. Szájon át történő bevitel után a titán-dioxid részecskék felszívódása alacsony, azonban felhalmozódhatnak a szervezetben.”
Az E171-et elsősorban fehérítőszerként használják az élelmiszerekben, és több száz feldolgozott élelmiszerben megtalálható, beleértve a rágógumit, a majonézt és a fagylaltot.
Az új EFSA osztályozás nem vezet az élelmiszer-adalékanyagok azonnali betiltásához az Európai Unióban, ugyanakkor a tanács hagyományosan az Európai Bizottság és tagállamai szabályozási intézkedéseihez vezet.